Stanovanjska enota varstveno delovnaga centra Postojna 2022-01-28T12:26:51+00:00

Stanovanjska enota
varstveno delovnega centra Postojna

Stanovanjska enota Varstveno delovnega centra Postojna deluje od leta 2007 in se nahaja v večstanovanjski zgradbi v samem mestu Postojna. V enoti se izvaja storitev institucionalnega varstva za odrasle osebe z motnjo v duševnem in telesnem razvoju.

Uporabniki v enoti bivajo med tednom od 15.00 ure popoldne do 7.00 ure zjutraj, med vikendi in prazniki pa 24 ur. Vsak delovni dan se odpravijo samostojno peš ali z organiziranim prevozom v Varstveno delovni center, kjer preživijo dopoldanski čas od 7.00 do 15.00 ure in na podlagi svojih zmožnosti in sposobnosti opravljajo različne aktivnosti.

Namestitvene kapacitete enote obsegajo dve enoposteljni sobi, dve dvoposteljni sobi, sanitarije, dnevni prostor, kuhinjo z jedilnico, shrambo in balkon.

V stanovanjski enoti izvajamo osnovno in socialno oskrbo ter zdravstvene storitve, vključujemo pa tudi posebne oblike varstva, ki obsegajo usmerjanje k čim bolj samostojnemu življenju uporabnikov, ohranjanje in širjenje socialnih stikov in odnosov, aktivno preživljanje prostega časa ter sprotno reševanje njihovih osebnih stisk in problemov.

Z vodenjem, varstvom in zaposlitvijo pod posebnimi pogoji skušamo ohraniti pridobljena znanja, sposobnosti, spretnosti, veščine in navade, razvijamo nove ter poskušamo prebuditi njihovo domišljijo, ideje in ustvarjalnost. Delujemo po načelu normalizacije, upoštevamo koncept zagovorništva in samozagovorništva, pravico do odločanja in možnosti izbire, saj strmimo k čim bolj samostojnemu in kvalitetnemu življenju naših uporabnikov.

Uporabniki v stanovanjski enoti s pomočjo in vodenjem zaposlenih skrbijo za gospodinjstvo, osebno higieno, urejenost prostorov, opravljajo različna gospodinjska opravila, aktivno preživljajo prosti čas, se udeležujejo kulturnih prireditev in verskih obredov, hodijo na izlete, sprejemajo obiske ipd.Vključeni so tudi v različna društva, kjer aktivno sodelujejo, se udeležujejo srečanj, predavanj in prireditev.

KONTAKT

Naše glavno vodilo je:

Vsak Dan Cenimo Posebej

Seveda poskušamo našim uporabnikom ustvariti življenjske in bivanjske pogoje,
ki so čim bolj prepojeni z domačnostjo, toplino in veseljem.

KONTAKT

In kaj pravijo naši uporabniki o življenju v stanovanjski enoti:

V stanovanjski se imam lepo, ker lahko igram harmoniko, gledam TV in ker praznujemo ob praznikih.

Stanko

Všeč mi je, ker imam svojo sobo in sem sam v njej in ker imam blizu brata, da grem lahko kdaj k njemu na obisk.

Milan

V stanovanjski rada sama kaj finega skuham, da vsi skupaj pojemo, in všeč mi je, ko izdelujemo voščilnice.

Jožica

V stanovanjski rada izdelujem gobeline. Rada pa bi, da bi imeli bolj veliko stanovanjsko.

Romana
Skip to content