Projekt Vrt čutil in hranil

V Enoti Cerknica smo s fanti in dekleti  v okviru prostočasne aktivnosti zelenega programa snovali in uredili vrt čutil in hranil.

Delo z rastlinami nas pomirja, vrača energijo, sprošča napetosti, nas motivira, daje nova znanja in spretnosti, daje občutek zadovoljstva in uspeha, ohranja nas v fizični kondiciji, nas združuje, je hvaležna tema za začetek pogovora, navezovanje stikov in sodelovanja med ljudmi.

Ideja, namen čutilnega vrta je stimuliranje delovanja vseh človeških čutil: vida, sluha, vonja, okusa, otipa. Določeni elementi lahko stimulirajo tudi orientacijo v prostoru, gibalne sposobnosti. Sprehod po vrtu si zato predstavljamo bolj kot senzorno-gibalno potovanje med prostori, vsak od njih pa ponuja svojo senzorno ali gibalno izkušnjo ali celo več njih skupaj.

 

 

Na različnih barvnih in materialnih podlagah smo tako zasadili različne rastline opremili z imeni tako s tem poustvarili,  poučili in vzbudili različne možnosti čutenja, doživljanja.

Lahko gre za aktivno raziskovanje ali le opazovanje spreminjanja narave skozi letne čase. Opazovalec lahko v senzornem vrtu raziskuje, kako je hoditi po travi, kamenju, kako dišijo vrtnice, kako šelestijo drevesa ali kako mrzla je voda.

 

 

 

Tako zasnovan vrt lahko pokrije potrebe različnih uporabnikov. Njegova vsebina in namen je lahko deloven, učen in tudi sprostitven.

Pri realizaciji projekta so nam priskočili na pomoč lokalni podjetniki LTGP, z donacijo in dostavo lesenih sekancev, ter Jeremix, donacija palet in lesenih obodi za visoke grede. Iskreno se jim zahvaljujemo, da so podprli  projekt in s tem omogočili kvalitetnejše izvajanje zelenega programa v  VDC Postojna – enota Cerknica.

Za Enoto dnevnega varstva Cerknica projekt Vrt čutil in hranil pripravila Emilija. P. Martini.

 

 

 

 

 

 

 

2020-08-12T07:05:06+00:00
Skip to content